Warszawskie Piwo Domowe

Uwarzone w Warszawie.

Piwo domowe typu belgian session.

Póki co nic więcej nie wiem. Jak się dowiem to uzupełnię.

Piwo mętne; pływają w nim kłaki drożdży.

Barwa jasno złocista.

Piana średnio obfita, biała, o bąbelkach zróżnicowanej granulacji, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki, następnie obwódki - obecnej aż do końca spożywania; symbolicznie oblepia szkło.

Nasycenie średnie do wysokiego.

Zapach przeciętnej intensywności, dość ciekawy. Czuć cytrusy, przyprawy (anyż i kolendrę) oraz podbudowę słodu.

W smaku piwo treściwe i wytrawne. Dominuje cierpki (nawet jakby lekko słonawy) posmak cytrusów, okraszony ostrymi, gorzkimi przyprawami. Wyczułem ponownie kolendrę i anyż. Do tego czuć podbudowę słodową i nieco kwasku oraz w tle posmak drożdżowy. Goryczka mocna, przyjemna, taka ziołowo - przyprawowa, długo ciesząca język i podniebienie. Alkohol w smaku niewyczuwalny, choć chwilę po przełknięciu lekko przyjemnie rozgrzewa trzewia. W sumie bardzo fajne, smaczne i orzeźwiające piwo.

Nie każdemu podpasuje, ale jak dla mnie zasłużyło na solidne 8 punktów.

Opinia: j24
13/10/2019

encyklopedia/domowe/warszawskie_piwo_domowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/10/13 19:37 (edycja zewnętrzna)