Browar Domowy Maksa.
Skład: woda, słód pilzneński, granulat chmielu Żateckiego, drożdże.
Piwo filtrowane przez gałązki świerka i jałowca.
Zawartość alkoholu ok. 4 - 5 % obj. Butelkowane w lutym 2022.
Barwa złocista, mglista z niewielkimi pływającymi kłaczkami.
Piana biała, dość obfita o różnej wielkości pęcherzykach. Bardzo szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Na szkle pozostawiła kilka plamek różnej wielkości.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z białym pieczywem, sporo igliwia, drożdży i odrobina karmelu.
Smak słodowy, nieco chlebowy. Spory kwasek zarówno od drożdży, jak i niedojrzałych winogron. Nutka kwiatowa i dość intensywna goryczka z ziółkami i iglakami. Jałowiec solidnie daje znać o sobie. W sumie niczego sobie piwo, orzeźwiające i pijalne. Myślę, że ta filtracja przy użyciu iglaków dała fajny efekt aromatyczno - smakowy. Co by nie mówić, bardzo dobre i udane piwo.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
28/05/2022