Pracownia Piwa, Modlniczka.
Hoppy Witbier. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, curacao, kolendra, rumianek.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-55.
Barwa bladego złota, bardziej nawet ciemna słomka. Leciutko mętna.
Piana śnieżnobiała, nad wyraz obfita i gęsta o konsystencji ubitego białka. Do końca utrzymała się pięciocentymetrowa warstwa. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach nieco słodowy, tłumiony przez cytrusy i kolendrę.
Smak to mieszanka goryczki z cytrusowym kwaskiem z wyczuwalnymi ziółkami. Kolendra wyraźna, a po złapaniu temperatury przez piwo, pojawia się też i rumianek. Na finiszu mamy potężną dawkę goryczki. Rewelacyjne to piwo. Polecam.
10 punktów się należy.
Opinia: Sten
17/11/2015