Minibrowar Haust, Zielona Góra.
Skład: słód jęczmienny; chmiel: Iunga, Mosaic, Centennial; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,8%, ekstaktu: 14%, IBU-35.
Receptura: Adam Czogalla.
Barwa ciemnobrunatna, mętna.
Piana jasnobeżowa, średnio obfita i dość gęsta. Opada w miarę dostojnie do centymetrowej, trwałej warstewki. Ze szkłem specjalnie nie współpracuje.
Nasycenie dość spore.
Zapach cytrusowy z odrobiną palonki. W tle toffi.
Smak winny. Początek lekko kwaskowy z wyraźnymi cytrusami. Przechodzi w subtelne toffi. Następnie małe co nieco palonki i całkiem przyzwoitej goryczki. Finisz to melanż palonego słodu, kawy z charakterystycznym dlań kwaskiem i odrobiną gorzkiej czekolady, co daje całkiem przyjemne doznania na podniebieniu. Ogólnie, co by nie mówić, spożyłem całkiem rewelacyjne piwo o wielce wspaniałym smaku.
9 punktów z dużym plusem.
Opinia: Sten
19/05/2014