Brasserie de L'Abbaye du Cateau, Francja.
Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 8,3% obj.
Barwa złocista, lekko mętna.
Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Nad wyraz szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Plackowato oblepiła szkło.
Nasycenie olbrzymie ze sporymi tendencjami spadkowymi. Po zdjęciu kapsla piwo zostało wypchnięte z butelki, po czym nastąpił z każdym łykiem spadek.
Zapach zdecydowanie owocowy, gdzie prym wiedzie wiśnia. Do tego nutki kwiatowe i zero piwnych aromatów.
W smaku również wisienka z nutką metaliczną. Jakieś trudne do identyfikacji ziółka i minimalny kwasek. Alkoholu nie czuć, choć po przełknięciu w trzewiach i w głowie i owszem wyczuwalny. Goryczka wręcz śladowa i krótkotrwała. Wielce dziwne to piwo jak na tripla. W moim przekonaniu nim nie jest…
6 punktów.
Opinia: Sten
13/07/2015