Żywiec - Leżajsk Pszeniczne

Grupa Żywiec.

Jak głosi napis na kontretykiecie: „Leżajsk Pszeniczne to wyjątkowe połączenie browarniczej tradycji z naturą.
Piwo pszeniczne jasne, górnej fermentacji, niefiltrowane, naturalnie mętne. Alkohol 5,3%. Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny,chmiel. Pasteryzowane.”

Piwo mętne. Barwa jasnobursztynowa.

Piana biała, gęsta, obfita. Dość trwała. Opada do cienkiej warstwy, a także pozostają jej ślady na ściankach kufla.

Nasycenie średnie.

Zapach typowego pszeniczniaka.

W smaku czuć kwasek, słód, nuty bananowe i goździkowe. Goryczka słaba i niezbyt trwała. Kwasek zbytnio nad nią w smaku przeważa. W sumie nic nadzwyczajnego - kolejne piwo z masowej produkcji koncerniaka.

Moja ocena to 6,5 punktu.

Opinia: j24
05/11/2011





Wczoraj piłem pszeniczny Leżajsk, czyli pierwsze pszeniczne z grupy Żywiec, ponoć robione w Cieszynie… Smak neutralny, lepsze niż Paulaner… Fajne piwko…

7 punktów.

Opinia: Niziołek
27/11/2011

encyklopedia/piwa/zywiec_lezajsk_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/28 07:46 (edycja zewnętrzna)