Zlaten Dab

Prilepska Pivarnia, Macedonia.

Piwo lager, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, niesłodowane ziarna jęczmienia, chmiel, dwutlenek węgla.

Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 11%.

Barwa słomkowa.

Piana śnieżnobiała, średnio obfita. Redukuje się zdecydowanie za szybko, do cieniutkiej kołderki, która utrzymała się do końca. Całkiem ładnie oblepia szkło.

Nasycenie dość spore, szczypiące w język.

Zapach słodowo - chmielowy z jakimś dziwnym aromatem, nie do końca przyjemnym.

W smaku generalnie wodniste. Początek lekko słodowy z chlebową nutką. Następnie pojawia się spora dawka kwasku z delikatnymi owocami cytrusowymi. Goryczka krótkotrwała i z lekka metaliczna. Skutecznie tłumi ją kwasek. Piwo delikatne, łatwo wchodzące. W sumie nic powalającego. Bardziej przypomina lemoniadowy napój. Być może w lecie doznania byłyby inne.

6 punktów.

Opinia: Sten
15/12/2013

encyklopedia/piwa/zlaten_dab.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)