Browar Zamkowy Racibórz.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i kolorowe, miód naturalny, chmiel goryczkowy i aromatyczny, aromat naturalny korzenny.
Zawartość alkoholu: 4,5%.
Barwa brunatna, pod światło rubinowe przebłyski.
Piana jasno beżowa, stosunkowo niewielka i przy tym nietrwała. W połowie kufla pozostało po niej wspomnienie w postaci pajęczynki na ściance kufelka. Nasycenie z tych słabszych.
Zapach słodowo, miodowo, korzenny.
W smaku dominuje bukiet korzennych przypraw (goździki, cynamon) małe co nieco miodu (mam pewne wątpliwości, czy naturalnego) i niestety sztuczna słodycz, na którą moje kubki smakowe są wybitnie wyczulone. Dobrze, że goryczka jest na tyle silna i trwała, że ów posmak zabija. Nie dalej jak wczoraj mój kolega zachwycał się tym piwem, ja uważam, że do ideału to mu trochę brakuje, choć spróbować można.
Takie naciągnięte nieco 7 punktów.
Opinia: Sten
20/12/2011