Browar Zamkowy w Raciborzu.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiele: aromatyczny i goryczkowy, drożdże piwowarskie.
Zawartość alkoholu: 5%.
Barwa złocista z tych jaśniejszych odcieni złota.
Piana biała, średnia, dość szybko redukuje się do milimetrowego, trwałego kożuszka. Część osadza się na szkle.
Nasycenie w dolnych strefach stanów średnich.
Zapach słodowo chmielowy z odrobiną drożdży w tle.
Smak słodowy ze sporą ilością słodyczy. Na szczęście naturalnej. Małe co nieco chlebkowości. Goryczka bardzo słaba, trzeba się jej wręcz doszukiwać. Na podniebieniu utrzymuje się nadmiar słodyczy z lekkim kwaskiem.
Wydaje mi się, że to piwo w sam raz dla tych, którym goryczka przeszkadza.
Spokojnie można je spożyć bez soku
7 punktów.
Opinia: Sten
01/04/2012