Browar Zamkowy, Cieszyn.
Dubbel Cieszyński to piwo ciemne górnej fermentacji uwarzone w stylu, którego początki sięgają zakonnego kunsztu średniowiecznych browarów klasztornych. Grand Champion Birofilia 2014 uwarzony został na bazie unikalnej mieszanki sześciu słodów pilzneńskiego, pale ale, pszenicznego, Abbey, Special B, Carafa I Special; chmielu Magnum i Saaz oraz syropu kandyzowanego i belgijskich drożdży.
Uznany z najlepsze piwo roku przez polskich i zagranicznych mistrzów piwowarstwa podczas Festiwalu Birofilia 2014 w Żywcu. Receptura Czesław Działak.
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Zawiera słód jęczmienny i słód pszeniczny.
Zawartość alkoholu: 8,5% obj., ekstraktu: 18° Blg, IBU-17.
Barwa brunatna, mętna.
Piana po nalaniu całkiem spora, bardzo szybko opada do porwanej kołderki. W połowie konsumpcji pozostała po niej jedynie opaska. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie zdecydowanie za duże. Bąbelki czuć w nozdrzach, a i w paszczy też. Zapach dość ciekawy. Przyjemne owoce, nieco karmelu i nuty orzechowe. W tle odrobina wina.
Smak na początku nieco taki cukierkowy. Szczęśliwie szybko przechodzi w przyjemne nutki owocowo - kwiatowe. Do tego niczego sobie kwasek. Alkohol w smaku niewyczuwalny, choć nad wyraz przyjemnie rozgrzewa wnętrzności. Goryczka subtelna. Piwo całkiem przyjemne w odbiorze, choć małe co nieco mu brakuje.
Nie mniej jednak 8,5 się należy.
Opinia: Sten
06/12/2014