Zadyma - Pszeniczne

Mini Browar Zadyma, Szaflary.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. (czemuś zabrakło informacji o słodzie pszenicznym ;-))

Zawartość alkoholu: 4,5 - 5,0%.

Niepasteryzowane piwo z Podhala.

Barwa pomarańczowa, mocno mętna.

Piana biała, obfita i gęsta. Opada nad wyraz szybko. W połowie szklanki pozostała po niej cieniutka opaska.

Nasycenie spore.

Zapach raczej nie pszeniczny. Pojawiają się drożdże i słód oraz nieco nutek kwiatowych.

Smak taki nijaki. Niby jest odrobina bananów i cytrusów z dość sporą dawką kwasku, goździk też się nad wyraz nieśmiało przebija. Goryczki praktycznie nie ma. Piwo bardziej owocowe, niż pszeniczne. Wypić się i owszem da, ale jedna flaszka w zupełności wystarczy. Pewnie nie wrócę doń.

5 punktów.

Opinia: Sten
30/06/2013



Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże (tym razem nie zapomniano o pszenicy).

Zawartość alkoholu tym razem uśredniono: 4,7%, zapodano również ekstrakt: 11,8%.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna. Widoczne pływające kłaczki, a na dnie flaszki pozostał spory osad.

Piana biała, dość obfita i w miarę gęsta. Zdecydowanie nietrwała. Po kilku łykach pozostała cienka opaska. Symbolicznie nad wyraz oblepiła szkło.

Nasycenie średnie (aż się zdziwiłem - zważywszy na inne piwa z tego źródła).

Zapach drożdżowy z nutką kwiatową i odrobiną chyba goździków, choć do końca nie jestem przekonany. W tle trochę jakby chemii.

Smak kwaskowy, kojarzący się z nie do końca dojrzałymi, lekko fermentującymi jabłkami, a co za tym idzie również ze sporą dawką drożdży. Słód bardziej jęczmienny z wyczuwalnym pieczywem. Goryczka wręcz symboliczna i krótkotrwała. Klasycznych pszenicznych posmaczków niestety nie doszukałem się.

Piwo jakby zgoła odmienne od poprzednio testowanego, niemniej jednak ocena pozostaje bez zmian: 5 punktów.

Opinia: Sten
10/01/2015

encyklopedia/piwa/zadyma_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/22 10:07 (edycja zewnętrzna)