Zadyma Ciemne

Mini Browar Zadyma, Szaflary.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5 - 5,0%.

Piwo z Podhala, niepasteryzowane.

Barwa ciemno - brunatna, leciutko mętnawa.

Piana beżowa, jasna, średnia, dość gęsta. Opada w iście ekspresowym tempie z głośnym sykiem do porwanej warstewki, następnie do pierścienia wokół szkła.

Nasycenie olbrzymie. Bąble wychodzą wręcz nosem.

Zapach słodowy z odrobiną palonki, bardzo intensywny.

W smaku nieciekawe. Dominuje intensywny kwasek, następnie olbrzymie uderzenie drożdży i słodu w mniej więcej równych proporcjach. W tle odrobina palonego słodu. Goryczki praktycznie nie ma. Finisz kwaskowy. Średnio wypijalne piwo, za kwaśne i bez wyrazu.

4 punkty.

Opinia: Sten
30/06/2013



Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane. Trochę zmieniona etykieta, skład bez zmian.

Zapodano dokładniej alkohol: 5,0% oraz podano ekstrakt: 12,5%.

Barwa podobna, choć tym razem zaobserwowałem rubinowe przebłyski.

Piana ciemnokremowa, obfita i w miarę gęsta. Opadła w miarę powolnie do minimalnej warstewki, która utrzymała się do końca. Nierówno oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie spore, najsłabsze z serii styczeń 2015.

Zapach szczątkowy. Raptem odrobina palonego słodu i nic więcej.

Smak półwytrawny. Początek to jakby suszone śliwki przeplecione palonym słodem. Pojawia się też nieco karmelu i równie niewiele kawy. Goryczka niespecjalnie intensywna, choć zaznacza się na podniebieniu. W porównaniu z poprzednim testem jest o wiele lepiej. Smakuje jak ciemne piwo, choć z nie najwyższej półki.

Tym razem mocne 6 punktów.

Opinia: Sten
10/01/2015

encyklopedia/piwa/zadyma_ciemne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)