Browar Wrzos, Ustroń.
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane górnej fermentacji. Leżakowane 25-30 dni.
Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pszeniczny, pilzneński, monachijski.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 1,8% wag. Warka do 02.10.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała i gęsta, średnio – obfita o drobnych pęcherzykach. Nad wyraz szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Symbolicznie osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z przewagą pszenicy. Trochę drożdży z delikatnym bananem.
Smak trochę mdławy. Niby jest kwasek, ale na granicy wyczuwalności. Dominuje słodycz, której jest zdecydowanie za dużo. Trochę pszenicy i białych owoców. Jest też sporo drożdży. Goryczka daje o sobie znać w chwilę po przełknięciu. Jest na średnim poziomie. Piwo jak na pszeniczniaka mało wyraziste i takie bez przysłowiowego jaja.
5,5 punktu.
Opinia: Sten
19/07/2017