Browar Wrzos, Ustroń.
Piwo jasne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Leżakowane 35 dni.
Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pilzneński, monachijski, Carapils.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 02.09.2017.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała, obfita i stosunkowo gęsta o średnich oczkach. Opadła do grubego pierścienia. Porwaną firanką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie, spadające do małego.
Zapach słodowo – drożdżowy z wyczuwalnym pieczywem.
W smaku również dominuje słód, pieczywo i drożdże. Minimalny kwasek i umiarkowana goryczka, choć taka mało chmielowa, a tego w tym pilsie to bez mała ze świeczką szukać. W sumie piwo przeciętne bardzo.
Nie więcej, jak 5 punktów.
Opinia: Sten
19/07/2017