Browar Wrzos, Ustroń.
Lekki mocno chmielony pils o wyrazistym aromacie. Żywe piwo warzone zgodnie z bawarskim prawem czystości z 1516 roku.
Wyłącznie z wody źródlanej, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży piwowarskich.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mętnawa.
Piana kremowa na jeden palec. Opada w miarę wolno, choć w połowie stawki pozostaje jedynie subtelna mgiełka na tafli. Pod koniec już tylko opaska.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach słodowo - chmielowy w równych proporcjach.
W smaku na początku słód z chlebową nutą, bardzo szybko przechodzi w intensywną i długotrwałą goryczkę, taką, jaką lubię. Pojawia się też nieco drożdży i kwasku. Piwo całkiem dobre, przyjemnie gasi pragnienie. Rzec można, że to klasyka gatunku.
Z czystym sumieniem daję 8 punktów.
Opinia: Sten
05/04/2014
Piwo już testowane, ale w odmiennej szacie graficznej. Znaczy była to jedna z pierwszych warek.
Piwo jasne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Leżakowane 35 dni.
Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pilzneński, monachijski, Carapils.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 22.09.2017.
Barwa złocista, bez mała klarowna.
Piana biała, średnio – obfita i w miarę gęsta. Opadła do cienkiej i trwałej kołderki. Obfitą firanką oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach słodowy z niewielkim pieczywem, trochę drożdży i nutka owocowa.
W smaku sporo słodu, drożdży i świeżego chleba. Średnia goryczka i niewielki kwasek. Przyzwoity pils.
W pełni zasłużył na 7 punktów.
Opinia: Sten
19/07/2017