Wrzos - Pils Premium

Browar Wrzos, Ustroń.

Lekki mocno chmielony pils o wyrazistym aromacie. Żywe piwo warzone zgodnie z bawarskim prawem czystości z 1516 roku.

Wyłącznie z wody źródlanej, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży piwowarskich.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mętnawa.

Piana kremowa na jeden palec. Opada w miarę wolno, choć w połowie stawki pozostaje jedynie subtelna mgiełka na tafli. Pod koniec już tylko opaska.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach słodowo - chmielowy w równych proporcjach.

W smaku na początku słód z chlebową nutą, bardzo szybko przechodzi w intensywną i długotrwałą goryczkę, taką, jaką lubię. Pojawia się też nieco drożdży i kwasku. Piwo całkiem dobre, przyjemnie gasi pragnienie. Rzec można, że to klasyka gatunku.

Z czystym sumieniem daję 8 punktów.

Opinia: Sten
05/04/2014



Piwo już testowane, ale w odmiennej szacie graficznej. Znaczy była to jedna z pierwszych warek.

Piwo jasne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Leżakowane 35 dni.

Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pilzneński, monachijski, Carapils.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 22.09.2017.

Barwa złocista, bez mała klarowna.

Piana biała, średnio – obfita i w miarę gęsta. Opadła do cienkiej i trwałej kołderki. Obfitą firanką oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach słodowy z niewielkim pieczywem, trochę drożdży i nutka owocowa.

W smaku sporo słodu, drożdży i świeżego chleba. Średnia goryczka i niewielki kwasek. Przyzwoity pils.

W pełni zasłużył na 7 punktów.

Opinia: Sten
19/07/2017

encyklopedia/piwa/wrzos_pils_premium.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)