Wrzos – Ciemny Koźlak

Browar Wrzos, Ustroń.

Ciemnobrązowy podwójny bock. Piwo górnej fermentacji, ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane. Leżakowane 60 dni.

Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pilzneński, monachijski, Carapils.

Zawartość alkoholu: 7,2% obj., ekstraktu: 16,1% wag. Warka do: 02.10.2017.

Barwa ciemnobrunatna, w szkle czarna z niewielkimi przebłyskami.

Piana jasnobeżowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Niewielką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach palonki wymieszanej z niewielką wędzonką i z odrobiną suszonych owoców.

Smak na początku słodki, słodowy. Przechodzi w niewielki owocowy kwasek z przewagą owocowego suszu. Niewielka palonka i małe co nieco serowej wędzonki. Goryczka niewielka z odrobiną zbożowej kawy. Po złapaniu temperatury pojawia się śladowy alkohol. Przyzwoity ten dubeltowy koźlak, choć szału nie ma.

Słabe 7 punktów ze wskazaniem na 6,5.

Opinia: Sten
19/07/2017

encyklopedia/piwa/wrzos_ciemny_kozlak.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)