Wrężel - Marcowe

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo rzemieślnicze, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody Weyerman: Wiedeński, Monachijski II, Carahell, Pilzneński, Caramunich III, Carafa special III; chmiel: Hallertau Magnum, Hallertauer Hersbrucker; drożdże Fermentis W-34/70.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., EBC-22,0., IBU-25,4.

Barwa bursztynowo - rubinowa, lekko mętnawa.

Piana jasnobeżowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do opaski wokół ścianki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie z tych niższych.

Zapach słodowy z przyjemnym aromatem chmielowym i delikatną nutką kwiatowo - owocową.

W smaku dominuje słód z minimalnym kwaskiem. Przechodzi w zioła oraz subtelne owoce i kwiaty. Goryczka nie specjalnie intensywna z wyczuwalnymi ziołami, stanowi całkiem przyjemne zakończenie. Nad wyraz dobre marcowe piwko, mające w sobie sporo uroku. Polecam.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
24/09/2014

encyklopedia/piwa/wrezel_marcowe.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/16 20:22 (edycja zewnętrzna)