Wrężel - Imperial Stout Slyrs Whisky Barel Aged

Wyprodukowane przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, górnej fermentacji.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, monachijski, czekoladowy, Special W, Carafa Typ III, karmelowy 300, barwiący; płatki jęczmienne; płatki owsiane; chmiel: Chinook, Centennial, Columbus; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 24,5% wag. IBU-100. Warka do: 26.10.2020.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana ciemnobeżowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej opaski. Niewielką koronką odlepiła ściankę szklanki.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach czekolady i wanilii. Nieco kawy i likierowy alkohol oraz dębowe nutki z muśnięciem whisky.

W smaku na początku sporo słodyczy. Wiśnie w likierze i czekoladzie oraz wanilia. Następnie subtelny kawowy kwasek i nieco ściągające podniebienie dębowe taniny. Alkohol dość intensywny, trochę gryzący. Pewnie po leżakowaniu się ułoży. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu, jest solidna i długotrwała, ale czy ma deklarowane 100 IBU, to nie jestem przekonany do końca. Wyczuwa się w niej sporo ziółek. Bez mała rewelacyjny ten stout.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
25/12/2018

encyklopedia/piwa/wrezel_imperial_stout_slyrs_whisky_barel_aged.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/26 03:33 (edycja zewnętrzna)