Wrężel - Double Witbier

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słód jęczmienny pilzneński; słód pszeniczny jasny; płatki pszenne błyskawiczne; kolendra; świeże pomarańcze; chmiele: Centennial, Crystal, Cutra; drożdże S-04 i US-05.

Zawartość alkoholu: 6,7% obj., ekstraktu 16,5% wag. IBU-25, EBC-6. Warka do 08.03.2018.

Barwa złocisto - pomarańczowa, zamglona.

Piana biała, cieniutka o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach owocowy z dominacją pomarańczy. Niewielka kolendra i odrobina słodu.

Smak w zasadzie bez mała wytrawny. Sporo cytrusowego kwasku z wyrazistą pomarańczą i mandarynką. Subtelny bardzo słód z muśnięciem pieczywa. Kolendra na granicy wyczuwalności. Goryczka umiarkowanie średnia i krótkotrwała, tłumiona kwaskiem. Takie trochę mało wyraziste to piwo i nieco wodniste.

5 punktów.

Opinia: Sten
05/11/2017

encyklopedia/piwa/wrezel_double_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/16 20:21 (edycja zewnętrzna)