Wrężel - Belgian Blond Ale

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód: pilzneński. Monachijski I, Abbey malt, cukier, chmiel: Challenger, Goldings; przyprawy: skórka słodkiej pomarańczy, drożdże Fermentis Abbaye.

Zawartość alkoholu: 7,3% obj., ekstraktu: 16,5% wag., EBC-13, IBU-25.

Barwa ciemnopomarańczowa wpadająca w miedzianą, umiarkowanie mętna.

Piana biała, cieniutka. Raptem niecały centymetr po nalaniu. Nad wyraz krótkotrwała. Momentalnie zredukowała się do symbolicznej wręcz opaski. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach lekko słodowy z wyraźnymi owocami, jakby z lekka sfermentowanymi, do tego drożdże. Wyczuwa się też winny aromacik.

Smak na początku słodowy z odrobiną pieczywa. Szybko przechodzi w owocowy bukiet. Tu również są drożdże i subtelne winko. Goryczka umiarkowana i przepleciona z kwaskiem. Moim zdaniem piwo dla miłośników belgijskich piwnych klimatów.

W moim subiektywnym odczuciu 7 punktów.

Opinia: Sten
18/01/2015

encyklopedia/piwa/wrezel_belgian_blond_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/16 20:20 (edycja zewnętrzna)