Wrężel - AIPA

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo rzemieślnicze, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód: pale ale, karmelowy jasny, melanoidowy, cukier; chmiel: Cascade, Centennial, Simcoe, Ahtanum, Chinook, Coumbus; drożdże Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 6,8% obj., ekstraktu: 16,5% wag., EBC-17, IBU-70.

Barwa miedziana, subtelnie mętna.

Piana jasnobeżowa, obfita i bardzo gęsta oraz równie trwała. Do końca utrzymała się kilkucentymetrowa warstwa. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach taki, jakiego można było się spodziewać - cytrusowo - żywiczny.

Smak całkiem przyjemny. Cytrusy z subtelnym wielce kwaskiem, odrobina słodu i niespecjalnie intensywna goryczka, choć całkiem długotrwała. W niej pierwsze skrzypce gra żywica z nutką pestkową. Pojawiają się tez przez chwilę nutki kwiatowe. Wielce przyjemna AIPA, którą wypiłem z wielkim smakiem.

W pełni zasłużone 10 punktów.

Opinia: Sten
19/11/2014

encyklopedia/piwa/wrezel_aipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)