Wrężel - AAA

Warzone przez Browar Wrężel, Zarzecze.

American Amber Ale. Piwo górnej fermentacji, chmielone na zimno. Pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski I, melanoidynowy, Caraamber, Carared, Caramunich III, Carafa I; chmiele: Amarillo, Mosaic, Chinook, Clumbus; drożdże Safale - Fermentis S-04.

Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 14,0 plato, IBU-35, EBC-24.

Barwa bursztynowo - brązowa, zmętniona.

Piana bladokremowa, średnia. Opadła do porwanego kożuszka. Nad wyraz symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie mizerne, na granicy wyczuwalności.

Zapach mało intensywny. Nieco słodu, szczątkowy karmel i odrobina suszonych śliwek. Amerykańskich chmieli nie czuć.

Smak na początku wodnisty, choć w miarę picia jest lepiej. Owoce i kwiaty, słód i karmel. Daje o sobie też znać subtelne pieczywo. Goryczka umiarkowana, choć długotrwała, spleciona z nikłym kwaskiem. Tu również nie udało mi się odszukać amerykańskich odmian chmieli. Szczerze powiem, że to piwo takie trochę bez wyrazu. Wypić i owszem można, ale bez żadnych uniesień.

6 punktów.

Opinia: Sten
21/05/2015

encyklopedia/piwa/wrezel_aaa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)