Witnica - Piwo Klasztorne Prowincjała

Browar w Witnicy dla Opactwa Benedyktynów w Tyńcu.

Skład: woda z własnego ujęcia, słody karmelowe, słód jęczmienny, ekstrakt, chmiel, drożdźe.

Zawartość alkoholu: 6,5%, ekstraktu: 12%

Piwo ciemne o brunatno rubinowej barwie o gęstej kremowej pianie. Piana niknie umiarkowanie, pozostaje jednak do końca zawartości kufla, przyjemnie osadzając się na jego obrzeżu.

Ciekawy karmelowo owocowy zapach i takiż smak. Do tego przyjemnie orzeźwia. Nasycenie średnie potęguje doznania smakowe.

10 punktów.

Opinia: Sten
01/05/2010











Piwo to wyprodukowano dla Benedicite J. G. (Jednostka Gospodarcza). Piwo klarowne, bardzo ciemne. W zapachu oprócz karmelu i owoców można wyczuć coś jakby nutę z wiejskiego chleba (drożdże ?). W smaku nie czuć zbytnio słodu, za to od razu pojawia się dość intensywna goryczka, która długo pozostaje na podniebieniu.

Moja ocena 9 punktów.

Opinia: j24
11/02/2011

encyklopedia/piwa/witnica_piwo_klasztorne_prowincjala.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)