Williams - Kelpie

Williams Bros Brewing Co., Alloa – Szkocja;

Seaweed Ale.

Skład: słód jęczmienny, chmiel i wodorosty; alk. 4,4% obj.; nasycenie niskie;

Z etykiety:
„Przed 1850 rokiem wiele szkockich, przybrzeżnych piwiarni warzyło swoje ejle przy użyciu lokalnego słodu jęczmiennego pochodzącego z pól nawożonych wodorostami. Odtworzyliśmy unikalny smak tego tradycyjnego ejla z dodatkiem świeżych wodorostów – Bladder Rack – które są zbierane z wód wybrzeża Argyll i następnie zacierane wraz ze słodami jęczmiennymi. Kelpie jest bogatym, czekoladowym ejlem z aromatem morskiej bryzy i charakterystyczną, słodową teksturą.”

Piwo o ciemnej barwie z pobłyskującym w świetle rubinem. Piana mizerniutka. W zapachu dobrze wyeksponowana czekolada miesza się z palonką, pewną ziemistością, pewną owocowością i jakąś nieokreśloną nutą przyprawową. Nie wydaje mi się, coby to były wodorosty, ale cholera wie. W każdym razie smak podobny z dominującymi, ciemnymi akcentami, które powoli przechodzą w bardzo subtelną, raczej paloną niż chmielową goryczkę. Ale najciekawsze dzieje się po drodze. Bowiem piwko robi się słone. Co zapewne jest efektem wspomnianego „wodorostowania”.

Muszę przyznać, że całość stanowi ciekawy eksperyment. W ogóle byłem zaskoczony, gdy do pokalka zaczęło spływać ciemne piwo. W dodatku czekoladowe. Jak dla mnie połączenie z wodorostami wydaje się być kosmiczne. No i jak na 4,4% smaczy naprawdę treściwie.

9 punktów.

Opinia: Wojciechus
11/07/2012

encyklopedia/piwa/williams_kelpie.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/22 09:37 (edycja zewnętrzna)