Browar Widawa.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Leżakowane 6 miesięcy w beczce po burbonie.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag.
Barwa bursztynowa, zamglona.
Piana kremowa, średnia. Zredukowała się do cienkiej kołderki. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach kwiatowy, przepleciony przepoconą końską derką, za co odpowiadają dzikie drożdże Brettanomyces (stąd też i nazwa piwa). w tle przyjemny w odbiorze aromat whisky.
Smak owocowo - kwiatowy. Wyczuwa się posmak beczki z charakterystycznymi garbnikami. Nieco kwasku przypominającego niedojrzałe winogrona oraz niczego sobie alkoholowa nuta z minimalną słodyczą. Goryczka daje znać o sobie w chwilę po przełknięciu. Nie jest intensywna, ale długotrwała. Ciekawe piwo zarówno aromatycznie, jak i smakowo.
8 punktów.
Opinia: Sten
13/02/2016