Widawa - X West Brett IPA

Browar Widawa.

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Leżakowane 6 miesięcy w beczce po burbonie.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag.

Barwa bursztynowa, zamglona.

Piana kremowa, średnia. Zredukowała się do cienkiej kołderki. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach kwiatowy, przepleciony przepoconą końską derką, za co odpowiadają dzikie drożdże Brettanomyces (stąd też i nazwa piwa). w tle przyjemny w odbiorze aromat whisky.

Smak owocowo - kwiatowy. Wyczuwa się posmak beczki z charakterystycznymi garbnikami. Nieco kwasku przypominającego niedojrzałe winogrona oraz niczego sobie alkoholowa nuta z minimalną słodyczą. Goryczka daje znać o sobie w chwilę po przełknięciu. Nie jest intensywna, ale długotrwała. Ciekawe piwo zarówno aromatycznie, jak i smakowo.

8 punktów.

Opinia: Sten
13/02/2016

encyklopedia/piwa/widawa_x_west_brett_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)