Widawa - Renifer Xmas Ale

Browar Kopyra & Browar Widawa.

Piwo świąteczne, górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Receptura: Tomasz Kopyra.

Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Monachijski, Carahell, Caramunich), słód pszeniczny jasny, słód pszeniczny czekoladowy, chmiel (odmiany Hallertau Tradition, Cascade), przyprawy (kardamon, cynamon, jałowiec, gałka muszkatołowa, imbir), drożdże S-04. Piwo leżakowane w obecności płatków dębowych.

Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.

Barwa niemalże czarna, pod silne światło nikłe rubinowe przebłyski, chyba lekko mętnawe.

Piana beżowa, średnia. Redukuje się dość szybko z charakterystycznym sykiem. W połowie kufla pozostaje już tylko pierścień wokół ścianki.

Nasycenie średnio mocne z tendencjami spadkowymi.

Dominuje aromat palonego słodu, nieco nut kawowych i karmelowych, wyraźne przyprawy korzenne i odrobina czekolady.

W smaku na pierwszym miejscu intensywna, drapiąca wręcz w podniebienie goryczka na podbudowie korzennych przypraw. Prym wiedzie kardamon i gałka. Następnie pojawia się silna dawka palonego słodu z kawowymi nutkami przechodząca w leciutki owocowy kwasek. Zakończenie przyjemnie korzenne ze sporą dawką garbnika, który pewnikiem powodowany jest owymi dębowymi płatkami.

Moim zadaniem rewelka, choć Maryjolka wyraziła zdanie odrębne i raczej nie nadaje się do zacytowania.

Ja osobiście daję maksa, czyli 10 punktów.

Opinia: Sten
24/12/2012

encyklopedia/piwa/widawa_renifer_xmas_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)