Widawa - Kuguar

Browar Widawa & Browar Kopyra, Chrząstawa Mała – Polska;

Czyli American India Pale Ale.

Skład: woda, słody (pale ale, monachijski, pszeniczny), chmiel (Mosaic, Zeus), cukier, drożdże (Safale US-05); alk. 6,5% obj., ekstr. 16% wag.; nasycenie umiarkowane; niepasteryzowane, niefiltrowane;

Piwko mętne o pomarańczowo-czerwonej barwie z mizerną pianą. Zapach to oczywiście popis chmielu – czuć przede wszystkim grejpfruta wpadającego jakby w mandarynkę, odrobinę mango oraz nadającą pikanterii żywiczkę. Aczkolwiek z intensywnością owych doznań jest raczej średnio. Słód? Cholera wie gdzie on jest. Smak to znów owocowo-żywiczno-goryczkowa etiuda z umiarkowanie intensywną, ale długo pałętającą się po języku goryczką. Dopiero po tej chmielowej fali czuć na końcu języka kapkę słodowej karmelowości. Zresztą wraz ze wzrostem temperatury słód nabiera kształtów.

Pijalność wysoka, ocena też będzie wysoka –

9 punktów.

Opinia: Wojciechus
31/03/2013



Moje doznania bez mała zbieżne.

Dodam, że piwo górnej fermentacji.

Barwa miedziana, mętna.

Piana blado kremowa, średnia. Opada dostojnie do cieniutkiej, trwałej kołderki. Ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane, acz do tego piwa pasujące.

Zapach. Tego nie da się opisać. Owoce cytrusowe, kwiaty niczym wiosną na łące. Przepiękne nuty żywiczne, przypominające spacer po rozgrzanym w słońcu lesie.

Smak cudowny, stonowany. Mamy tu wszystko. Początek owocowy, z lekka wytrawny, przepleciony nutami kwiatowymi. Chmiele nad wyraz wyraziste i pełne. Goryczka wielce długotrwała i cudownie pieszcząca podniebienie żywicznym aromatem. W tle, po lekkim ogrzaniu pojawia się nieco słodu. To piwo, to ukryć się nie da, niebo w gębie. Nie wypić to grzech. Polecam.

Oczywiście 10 punktów.

Opinia: Sten
31/03/2013

encyklopedia/piwa/widawa_kuguar.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)