Browar Widawa.
New England IPA. Piwo jasne górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag. Warka do: 08.09.2017.
Barwa bursztynowa, mętna z pływającymi pojedynczymi kłaczkami.
Piana blado-kremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą średnich oczek. Opadła do sporego kożuszka zwieńczonego sporym grzybkiem. Obficie osiadła na szkle.
Nasycenie większe od średniego.
W zapachu dominują owoce. Na pierwszym planie tropiki, nieco mniej cytrusów, a i winogrona też dają znać o sobie. Niewielka nutka żywiczna i muśnięcie słodu oraz karmelu.
Smak na początku słodki, słodowy. Następnie pojawiają się owoce tropikalne z wyraźnym mango i jakby liczi. Nieco winogron i małe co nieco cytrusów. Goryczka z tych większych z żywicą i ziółkami, przyjemnie pieści podniebienie. Bardzo dobre to piwo.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
14/07/2017
Już było, ale nowa warka z dodatkiem w nazwie: Chill Kanapa 2.0
Browar Widawa, Gospoda pod Czarnym Kurem s.c.
Typ: New England IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane,
Najlepiej spożyć przed: 01-12-2017
Opis jak u Stena. Ja nie rozróżniam poszczególnych owoców, ale są. Ponieważ niepasteryzowane, podnoszę ocenę.
Razem 8 punktów.
Opinia: Naj
19/09/2017