Brouwerij der Trappisten van Westmalle (Browar Trapistów w Westmalle), Belgia.
Na naklejce polski importer podaje, że to piwo jasne. Górnej fermentacji.
Skład: woda, jęczmień, pszenica, chmiel, drożdże, cukier. Zawartość alkoholu 9,5%.
W sieci znalazłem informację, że tripel to piwo górnej fermentacji, o wysokiej zawartości alkoholu, od 7,5 do 9,5 %. Surowce użyte do produkcji tripla, to: słód pilzneński, biały cukier - nawet do 20% i szlachetne odmiany chmielu. Piwa Westmalle są poddawane wtórnej fermentacji w butelkach. Westmalle Tripel występuje w wersjach butelkowych o pojemności 0,33 l i 0,75 l.
Ja dostałem tą mniejszą butelkę. Dodam, że wytłoczona jest na niej nazwę opactwa.
No dobra - otwieramy:
Piwo mętne - pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasnego bursztynu. Piana obfita, drobna, biała. Dość trwała - opada do cienkiego dywanika i pozostają jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach: w butelce czuć głównie drożdże; w kuflu alkohol. Oprócz niego czuć nutę owocową.
W smaku piwo jest bardzo konkretne - od razu czuć jego moc. Pozytywnie zaskakuje, że mimo tak wielkiego woltażu ze smakiem alkoholu współgra goryczka, a oprócz tego piwo wyraźnie ma posmak owocowy. W miarę kolejnych łyków goryczka i owoce są coraz bardziej wyczuwalne. Goryczka bardzo trwała - długo pozostaje na podniebieniu.
Trudno mi ocenić to piwo - generalnie jest mocne, konkretne i dobrze zrobione.
Dam 9 punktów i poczekam na recenzje speców od takich piw.
Opinia: j24
14/06/2012
Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: ?
Barwa jasna.
Piana mala i stosunkowo gęsta.
? punktów.
Opinia: Rafał i Ania
14/01/2014