Westmalle Trappist Tripel

Brouwerij der Trappisten van Westmalle (Browar Trapistów w Westmalle), Belgia.

Na naklejce polski importer podaje, że to piwo jasne. Górnej fermentacji.

Skład: woda, jęczmień, pszenica, chmiel, drożdże, cukier. Zawartość alkoholu 9,5%.

W sieci znalazłem informację, że tripel to piwo górnej fermentacji, o wysokiej zawartości alkoholu, od 7,5 do 9,5 %. Surowce użyte do produkcji tripla, to: słód pilzneński, biały cukier - nawet do 20% i szlachetne odmiany chmielu. Piwa Westmalle są poddawane wtórnej fermentacji w butelkach. Westmalle Tripel występuje w wersjach butelkowych o pojemności 0,33 l i 0,75 l.

Ja dostałem tą mniejszą butelkę. Dodam, że wytłoczona jest na niej nazwę opactwa.

No dobra - otwieramy:

Piwo mętne - pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasnego bursztynu. Piana obfita, drobna, biała. Dość trwała - opada do cienkiego dywanika i pozostają jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach: w butelce czuć głównie drożdże; w kuflu alkohol. Oprócz niego czuć nutę owocową.

W smaku piwo jest bardzo konkretne - od razu czuć jego moc. Pozytywnie zaskakuje, że mimo tak wielkiego woltażu ze smakiem alkoholu współgra goryczka, a oprócz tego piwo wyraźnie ma posmak owocowy. W miarę kolejnych łyków goryczka i owoce są coraz bardziej wyczuwalne. Goryczka bardzo trwała - długo pozostaje na podniebieniu.

Trudno mi ocenić to piwo - generalnie jest mocne, konkretne i dobrze zrobione.

Dam 9 punktów i poczekam na recenzje speców od takich piw.

Opinia: j24
14/06/2012



Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: ?

Barwa jasna.

Piana mala i stosunkowo gęsta.

? punktów.

Opinia: Rafał i Ania
14/01/2014

encyklopedia/piwa/westmalle_trappist_tripel.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)