Weizla Helles Hefeweissbier

Brauerei Fässla, Bamberg, Niemcy.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, ekstrakt chmielowy, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,0%.

Barwa pomarańczowa, mętna z licznymi kłaczkami drożdży. Piana biała, cieniutka, w chwilę po nalaniu pozostaje po niej tylko wspomnienie. Nasycenie zdecydowanie za duże. Zapach słodowo drożdżowy. W tle małe co nieco bananów. Po lekkim ogrzaniu się piwa pojawiają się delikatne goździki.

W smaku lekki kwasek przechodzący w klasyczne bananowo goździkowe nuty. Nasycenie szczypie w język wpychając się wręcz od wewnątrz w nozdrza. Goryczki praktycznie nie ma, a ta, która pojawia się jest bardziej cytrusowa, niż chmielowa.

Słabe 7 punktów.

Opinia: Sten
08/05/2012

encyklopedia/piwa/weizla_helles_hefeweissbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)