Weihenstephaner Hefeweissbier

Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising; Niemcy.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 5,4% obj.; nasycenie idealne;

Piwo mętne, barwy żółto-pomarańczowej z – jak przystało na markę – solidną pianą. W zapachu jest wszystko – pszenica, banany, przyprawy i lekka cytrusowa nuta. Mniam.

W smaku nuty pszenno-owocowe, mieszające się z delikatnymi akcentami korzennymi, zostają zrównoważone kwaskiem. I to właśnie ździebko mi nie leży. Lubię jednak na drugim biegunie poczuć chmielową goryczkę - nawet w pszeniczniakach.

Mimo wszystko to jest klasyk i 9 punktów po prostu się należy.

Opinia: Wojciechus
06/04/2012

encyklopedia/piwa/weihenstephaner_hefeweissbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)