Weidmann Weissbier

Eichbaum Brauerei, Niemcy.

Niefiltrowane piwo pszeniczne.

Skład: słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3%.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia. Opada z sykiem do trwałej dwu centymetrowej kołderki. Ładnie oblepia szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach bananowo-goździkowy.

Smak ciut za wodnisty. Dominuje kwasek i odrobina banana. Do tego lekki słód. Pod koniec nieco goryczki przełamanej metalicznością i chemicznymi nutkami. Nie jest to piwo, które mógłbym polecić. Spokojnie można sobie je darować. Jedynymi plusami są piana i ładne opakowanie.

4 punkty.

Opinia: Sten
29/09/2013



Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, średnio obfita, bardzo nietrwała. Opadła w kilka sekund do symbolicznej, milimetrowej obwódki. Nasycenie duże. Zapach bananowo - goździkowy. W smaku piwo lekkie, nawet wodniste. Dominuje syntetyczna nuta bananowo - goździkowa. Oprócz tego czuć słód, do tego lekki kwasek. Goryczka jest, ale jakaś taka słaba i nietrwała, podbita metalicznym posmakiem. Generalnie to piwo to masowa produkcja, na szybko, po niskich kosztach, byle jak.

Uważam, że te 4 punkty Stenowe to max.

Opinia: j24
09/11/2013

encyklopedia/piwa/weidmann_weissbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)