Watra - Miodowe

Browar Watra - Zakopane

Skład: słód, chmiel, drożdże, woda.1)

Zawartość alkoholu: ?, ekstraktu: ? 2)

Barwa bursztynowo - miedziana, subtelnie wielce mętnawa.

Piana biała, obfita po nalaniu. Opadła dość szybko tworząc mini grzybek. Stan ten trwał przez chwilę, bo dość szybko pozostała już tylko opaska. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie w sumie średnie, choć nieprzesadnie.

Zapach znikomy. Odrobina słodu, karmelu i symboliczny wręcz miód.

Smak delikatnie miodowy z odrobiną słodyczy. Do tego małe co nieco słodu i całkiem fajna goryczka, tocząca zwycięski bój z miodem. Na podniebieniu mamy mieszankę goryczkowo - miodową, co daje niczego sobie doznania. Przez chwilę pojawia się też trochę owocowego kwasku. Bardzo przyjemne w odbiorze miodowe piwo, gdzie miód stanowi tło dla ogólnych doznań. Warto ową Watrę spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
11/01/2015

1)
W każdym z czterech piw Watra, opisywanych dzisiaj, skład identyczny
2)
Na każdej butelce zapodano tą samą zawartość alkoholu wynoszącą 4,7% obj., która to wartość nie wydaje mi się wiarygodna. Zawartość ekstraktu tym razem również nieznana.
encyklopedia/piwa/watra_miodowe.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/15 06:56 (edycja zewnętrzna)