Uwarzone przez Browar Waszczukowe w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.
Red AIPA.
Skład: woda, słody (jęczmienny, melanoidowy, karmelowy, pszeniczny), chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16% wag.
Barwa rubinowa, klarowna.
Piana jasnobeżowa, średnia i bardzo gęsta. Centymetrowa kołderka utrzymała się długo po konsumpcji. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy. Są i tropiki i cytrusy. Jest też odrobina ziółek i przypalony z lekka karmel.
Smak w pierwszej, krótkiej chwili słodki, tropikalny. Następnie cytrusy z odrobiną żywicy i nieco przypalony karmel. Goryczka intensywna, ziołowo - trawiasta, przełamana kwaskiem, zalegająca na podniebieniu. Piwo z tych, jakie lubię. Sporo goryczki i przyjemnych w odbiorze owoców.
Niech będzie 9 punktów.
Opinia: Sten
05/04/2016
Uwarzone w innym browarze:
Wyprodukowane na zlecenie Browar Waszczukowe w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht, 97-300 Piotrków Trb. Twardosławicka 43 Kod kreskowy: 59056698970681).
Typ: Red AIPA.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed: 10.01.2018.
Skład woda; słody: jęczmienny, pszeniczny, karmelowy, melanoidowy, zakwaszający; granulat chmielowy; drożdże piwowarskie.
Alk. 6,7% obj. Ekst. 16,5 stopni BLG.
Kolor: bardzo ciemny bursztyn, jednolicie mętne. Piana obfita, zróżnicowana, beżowa, trwała. Znika do wyraźnego pierścienia. Pozostawia nieregularne ślady na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach: ziołowo-owocowy, z lekkim karmelem.
Smak: goryczka ziołowa, trochę ziemista, umiejętnie zmieszana z kwaskiem cytrusowym. Dla mnie pojawiają się nuty chlebowe i karmelowe. Pije się przyjemnie jako że alkohol daje o sobie znać.
Ponieważ pasteryzowane - 7 punktów.
Opinia: Naj
13/10/2017
Parametry bez zmian. Zmianie uległo jednak miejsce warzenia.
Piwo uwarzone w Browarze Waszczukowe, 16-020 Czarna Białostocka, ul. Fabryczna 34 a.
Co do doznań, to już przedmówcy napisali.
Jak dla mnie zasługuje na mocne 8 punktów.
Opinia: filipesku
02/12/2018