Piwo warzone przez Browar Waszczukowe w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht, Piotrków Trybunalski.
Rye Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: jęczmienny, żytni, pszeniczny czekoladowy, owsiany, palony; chmiele: Marynka, Epic; drożdże Fermentum Mobile 13 Irlandzkie Ciemności.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 14% wag.
Barwa bez małą czarna z nikłymi rubinowymi refleksami.
Piana beżowa, średnia. Zredukowała się do porwanej warstewki, pod koniec do opaski. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach czekolady, czarnej kawy i palonki.
Podobnie jest i w smaku. Dominuje czarna kawa z delikatnym kwaskiem. Następnie spora dawka czekolady i słodów. Piwo jest oleiste, wręcz gęste. Goryczka średnia, przełamana palonką. Bardzo przyjemna w odbiorze. Ponadprzeciętny ten stout.
Na 8 punktów zasłużył.
Opinia: Sten
02/10/2016