Wąsosz - Polka Pils

Uwarzone w browarze Wąsosz

Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane - co widać - lekko mętne jest, barwa… złota ;-).

Piana obfita, dość szybko opada ale miło oblepiając ścianki szklanki nie zanika i pozostaje do końca ;-) (nie piłam duszkiem, żeby nie było).

Alkoholu podają 4,1%obj. I tak chyba jest, nie leci do łba migusiem, ale… cuś czuć w tym temacie.

Piszą, że pełny smak i zdecydowana goryczka. No to ona, ta goryczka znaczy- taka… w sam raz dla mnie. Ryjka nie wykręca, ale czuć i miły posmak zostaje na długo w buzi. Kwas też miły - ani za słaby, ani za mocny. Na słodach i innych bananowych cytrusach się nie znam więc… Ale dla mnie to porządny pils na lato :-)

jak dla mnie to mocne 7 (ale ja miłośniczka ciężkich i ciemnych, to pewnie nieobiektywna).

Opinia: magda55
28/07/2014


































































Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel (Marynka i Sybilla), drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 9% wag.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła dość szybko do nierównej kołderki zwieńczonej szczątkowym grzybkiem. Dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach słodowy z delikatnym pieczywem oraz lekkimi nutkami ziołowymi.

Smak początkowo kwaskowy z wyraźnym słodem z chlebowym akcentem. Goryczka całkiem wyraźna, choć nieco przepleciona kwaskiem, choć ten z każdym łykiem staje się mniejszy, ustępując długo zalegającej na podniebieniu goryczce. Zważywszy na parametry (jedynie 9% ekstraktu) wyszedł nad wyraz dobry pils, którego polecam skosztować.

8 punktów się należy.

Opinia: Sten
14/09/2014

encyklopedia/piwa/wasosz_polka_pils.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)