Wąsosz - Herukka

Kooperacja Browaru Wąsosz z Humalove (Finlandia). Kod kreskowy: 59024481505051).

Polish Fruit Sour Saison - Happan saison

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Najlepiej spożyć przed 30-04-2018

Skład: woda; słody pilzneński, monachijski; płatki owsiane; chmiel Sybilla; porzeczka; brzoskwinia; drożdże Belle Saison; bakterie L. helveticus.

Alk. 4,7% obj. BLG 10° , IBU 15

Kolor: słomkowo-pomarańczowy. Piana średnio obfita, biała, drobna. Utrzymuje się długo, pozostając w cienkiej warstwie do końca. Pozostawia pierścieniowe ślady na szkle. Mgliście mętne.

Nasycenie średnie.

Zapach: porzeczkowy, z mokrym drewnem (taki cebrzyk, w którym trzyma się wodę).

Smak: na początku obrzydliwy. Sfermentowany kompot porzeczkowy, kwaśny jak sto diabłów, przechowywany w metalowym wiaderku. Do tego goryczka jak z ogonków tych porzeczek. Po podgrzaniu własnym ciałem, nieco się poprawia. To znaczy kwas jest nadal, natomiast płatki tłumią goryczkę, sprawiając, że zaczyna być znośna. Ani słodu ani chmieli nie stwierdziłem. Alkohol zjawia się jak po wypiciu bardzo młodego wina. Kooperacja z Finami w zakresie piwnym, to ryzyko na granicy kamikaze. Oni potrafią nawet robić gorzałkę z serwatki. Z piwem to wiele wspólnego nie ma. Taki napój dla masochistów.

Ale nie jest trujący, dlatego 3 punkty.

Opinia: Naj
27/12/2017

1)
Browary Regionalne Wąsosz sp. z o. o., 42-274 Wąsosz 93.
encyklopedia/piwa/wasosz_herukka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)