Van Pur - Brok Stout Export

Producent Van Pur, Browar Koszalin.

Piwo ciemne, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne ( pilzneński, monachijski, karmelowy), słód żytni, płatki owsiane, cukier palony, chmiel, ekstrakty roślinne (lukrecja, pokrzywa, anyż).

Zawartość alkoholu: 6,5%, ekstraktu: 15,1%.

Barwa brunatna, pod światło rubinowe przebłyski.

Piana beżowa, z tych jaśniejszych, dość obfita. Opada spokojnie, acz skutecznie. W połowie szklanki pozostała porwana warstewka, pod koniec zniknęła bezpowrotnie.

Nasycenie średnio mocne, ulotne.

W zapachu wybija się ponad wszystko anyżek oraz jakiś taki jakby gumowy aromacik.

Smak wytrawny. Również dominuje anyż i owa lukrecja - dość charakterystyczna dla kubków smakowych. Do tego odrobina karmelu i słodu oraz ociupina paloności. Goryczka daje o sobie znać dopiero po dobrej chwili i jest nawet długotrwała. Piwo to należy potraktować jako eksperyment, bo do klasycznego stouta czemuś mi nie pasuje. Do częstego spożywania raczej się nie nadaje ze względu na nadmiar anyżu, no chyba, że ktoś lubi, to będzie miał wręcz idealne piwo. Nie powiem, że jest złe, jest po prostu inne i tak należy doń podejść.

Jak dla mnie 7 punktów za pomysł.

Opinia: Sten
28/01/2013

encyklopedia/piwa/van_pur_brok_stout_export.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/19 15:37 (edycja zewnętrzna)