Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, Uherce Mineralne.
Piwo w stylu Belgian Style Sour Ale.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, bakterie kwasu mlekowego, dzikie drożdże Wyeast Brettanomyces bruxellensis.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu:15,4% wag.
Barwa brązowa, mętna.
Piana żółtawa, cieniutka i nietrwała.Po chwili od nalania pozostała po niej niewielka opaska, która po dwóch łykach zniknęła. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy z wyraźnymi drożdżami.
Smak intensywnie kwaskowy z dominacją owoców takich jak wiśnie i porzeczki. Sporo drożdży i nieco wyczuwana końska derka. Goryczki praktycznie nie ma. Generalnie to piwo smakuje bardziej jak sfermentowane wino. Wypić i owszem można, choć bez szaleństw.
6 punktów.
Opinia: Sten
11/11/2016