Ursa Dobra Karma

Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, Uherce Mineralne.

Piwo pszeniczne w stylu dunkelweizen, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4%, ekstraktu: 11,8%.

Barwa mocnej herbaty wpadająca w brudnobrunatną. Lekko mętnawa.

Piana jasnokremowa, bardzo obfita po nalaniu (zajęła 90% szklanki), nad wyraz szybko, niemal w oka mgnieniu zredukowała się do zera. Szkło pozostało nieoblepione.

Nasycenie szalejące wręcz. Bąble wręcz wyskakiwały ze szklaki. Choć z każdą minutą spadało niemal do zera. Znaczy wyszumiało się i znikło.

Zapach nieco bananowy i nieco goździkowy, trochę owoców i dość sporo słodu.

W smaku nieco wodniste. Na początku kwasek, który przechodzi w bardzo subtelne nuty bananowe. Daje się też wyczuć odrobinę cytrusów. Goryczka szczątkowa. Na podniebieniu pozostaje kwasek. Szczerze powiem, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.

Tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
26/12/2013

encyklopedia/piwa/ursa_dobra_karma.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)