Browar Twigg, Kraków. Kod kreskowy: 59063955511701).
Extra Special Bitter.
„Extra Special Bitter świetnie równoważy w sobie słody oraz chmiele, dzięki czemu jest niesamowicie pijalnym piwem. Nazwaliśmy je „Granice Eddingtona” na cześć brytyjskiego astronoma. ESB to najmocniejsze piwo sesyjne pijane w Wielkiej Brytanii.”
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: Woda. Słody: pale, pszeniczny, bursztynowy, Crystal, czekoladowy jasny. Chmiel: Willamette, Styrian Goldings. Drożdże.
BLG: 12. Alkohol: 4,7% obj. IBU: 28.
Piwo mętne; pływają w nim zarówno drobne kłaczki, jak i grube frędzle drożdżowe. Barwa bursztynowo - pomarańczowa. Piana biała, drobna, sztywna, bardzo obfita; zajmuje od razu po nalaniu 70% objętości kufla. Trwała. Opada powoli i nierównomiernie do kożuszka obecnego aż do końca spożywania; dość obficie oblepia szkło. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny, przyjemny. Czuć słód, karmel, chmiel oraz nuty kwiatową i czekoladową. W smaku piwo lekkie, w pierwszym łyku sprawia odczucie wodnistego. Czuć słód z nutą kwiatową, posmaczek drożdżowy, oraz coś jakby ciasteczka z gorzką czekoladą. Goryczka wyraźna i dość długo pozostająca w smakowej pamięci. Mam pewne trudności z oceną tego piwa. Złe nie jest, ale to nie moje klimaty.
6,5 punktu i niech inni znawcy wezmą się za nie.
Opinia: j24
22/08/2016