Trzy Korony Jantar Ale

Browar „Trzy Korony JSJ”, Puławy.

Piwo górnej fermentacji w stylu Ale, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód (pale ale, monachijski palony), chmiele (Junga, Cascade, Citra, Amarillo), drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,0° Blg.

Barwa bursztynowa z miedzianym odcieniem, mętna z widocznymi drożdżowymi kłaczkami. Na dnie flaszki pozostał całkiem spory drożdżowy osad.

Piana ciemnokremowa, średnia. Opadła do kilkumilimetrowej kołderki. Bardzo ładnie i obficie oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach słodowy z wyraźną palonką oraz odrobiną cytrusów.

Smak początkowo słodki, przechodzi w subtelną palonkę, następnie w równie mizerne cytrusy. Słód w miarę wyraźny, choć krótkotrwały. Przez chwilę pojawia się kwasek. Goryczka symboliczna i nie czuć w niej zupełnie zadeklarowanych odmian chmielu. Osobiście przypomina mi słabego jakościowo koźlaka, a nie ale. Wypić i owszem można, ale jedna flaszka w zupełności wystarczy.

6 punktów.

Opinia: Sten
20/09/2014

encyklopedia/piwa/trzy_korony_jantar_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)