Trzech Kumpli - Pia

Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów. Kod kreskowy: 59056694794861).

NZ Session IPA. Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 25.11.2019.

Barwa cytrynowa, mocno mętna.

Piana biała, dość obfita i stosunkowo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do nierównej warstewki. Nierównomierną, drobną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie trochę większe od średniego. Czuć lekkie szczypanie w język.

Zapach zdominowany przez owoce tropikalne. Ananas i kiwi, trochę liczi oraz kokos. Delikatny słód, a po złapaniu temperatury pojawia się krojona cebula.

Smak słodko - kwaskowy. Tu też dominują tropiki z odczuciami tożsamymi z tymi, co i w aromacie. Cytrusowy kwasek z wyraźną limonką i niewielki słód. Goryczka pestkowo - żywiczno - ziołowa na umiarkowanie średnim poziomie. Piwo niesamowicie pijalne i orzeźwiające, tylko ta cebulka w zapachu nieco psuje doznania.

Dlatego też tylko 8 punktów.

Opinia: Sten
30/06/2019

1)
Trzech Kumpli - Browar Lotny - Piotr Sosin, ul. Ludowa 30, 33-101 Tarnów.
encyklopedia/piwa/trzech_kumpli_pia.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)