Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Toruń. Kod kreskowy: 59056694796601).
Imperial Baltic Porter, Peated Whisky Barrel Aged. Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, dojrzewające w drewnianych beczkach po torfowych szkockich whisky.
Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, płatki owsiane, cukier, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 10,4% obj., ekstraktu: 26% wag. Data rozlewu: 13.12.2019.
Barwa czarna, niczym asfalt.
Piana ciemnobrązowa z tych niższych o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Gęstą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie raczej znikome.
Zapach kawy i czekolady oraz wiśni w likierze. Odrobina wanilii i słabo wyczuwalny torf z nutką asfaltową.
W smaku na pierwszym miejscu słodycz wanilii i czekolady. Wiśniowy kwasek z nutką likierową. Małe co nieco palonki i wyraźne taniny z beczki. Wędzonka umiarkowana wielce i tłumiona słodyczą. Alkohol ukryty. Goryczka średnia, lekko palona. Piwo gęste, zawiesiste i treściwe. Bez mała zupa. Jak dla mnie rewelacja.
W pełni zasłużone 9 punktów.
Opinia: Sten
18/01/2020
Opis jak u poprzednika. Jednak ja bardzie wyczuwam dominację torfu. Aromat - pierwsze skojarzenie, to syryjska latakia.
Trzeba dodać, że piwo ma konsystencję prawie jak ropa spod Jasła.
W smaku torfowe dymy z nad Szkocji . Niebo w gębie, na podniebieniu i w „nosie”. RE-WE-LA-CJA
Czyżby mój piwny Graal..??
Powiem tak: 11 punktów…
Nie można??
Dobra, to 10!!
Opinia: filipesku
08/04/2020