Trzech Kumpli - Blackcyl

Piwo warzone i rozlewane przez Trzech Kumpli - Browar Lotny w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „GRYF”.

Black India Pale Ale. Piwo niefiltrowane, nieklarowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, ekstrakt słodowy, chmiele: Columbus, Cascade, Simcoe; drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,9% obj., ekstraktu: 16,0° Plato, IBU-75.

Barwa bez mała czarna. Przy ściance widoczne rubinowe przebłyski.

Piana beżowa, cienka i w takim stanie utrzymała się do końca. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach cytrusowy ze sporą dawką sosnowej żywicy. Nieco ziółek i przyjemny aromat gorzkiej czekolady.

Smak wytrawny ze sporą dawką goryczki przeplecionej czarną czekoladą. Symboliczna wręcz palonka i taki kwasek o owocowym posmaczku. Wszystko to ładnie spina słód. Alkoholu w smaku nie czuć, ale po przełknięciu cudownie rozgrzewa od wewnątrz. Rewelacyjne piwo, które gorąco polecam.

Dam maksa - 10 punktów.

Opinia: Sten
26/11/2015



Piwo warzone i rozlewane przez Trzech Kumpli - Browar Lotny w Rzemieślniczym Browarze Jana, Zawiercie. Kod kreskowy: 59056694790281).

Grafika bez zmian. Zmieniono nieco parametry: Alkohol - 7,0 % obj. Ekstrakt 16,5 % wag. IBU - 75

Klarowności nie sposób ocenić. Barwa prawie czarna; pod światło widać słabe rubinowe przebłyski. Piana średnio obfita, ciemno beżowa, drobna i przeciętnie trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki; trochę oblepia szkło. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt intensywny, ale przyjemny. Czuć cytrusy, żywicę, nutę ziołową i czekoladę, a w tle nutę alkoholową. W smaku piwo treściwe, wytrawne i bogate. Co do szczegółowych odczuć to nie wymyślę tu nic mądrzejszego, niż napisał Sten w swojej recenzji. Podtrzymuję też jego maxa. Piwo jest pyszne i idealne w swoim stylu.

Opinia: j24
26/07/2016

1)
Trzech Kumpli - Browar Lotny - Piotr Sosin, ul. Ludowa 30, 33-101 Tarnów, Polska.
encyklopedia/piwa/trzech_kumpli_blackcyl.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)