Trehsosenskoje - Riżskoje Piwo (Рижское Пиво)

OOO „Zawod Trehsosenskij” Dmitrowgrad, Rosja.

Piwo jasne, filtrowane, pasteryzowane, bez konserwantów.

Na krawatce napisano (w wolnym tłumaczeniu): „Dawno wymieniliśmy paszporty z sierpem i młotem na nowe, ale nie zapomnieliśmy stron, w których dorastaliśmy, będących częścią Związku Sowieckiego i mimo, że czas to odległy, to mile wspominamy kraje nadbałtyckie. Przyciągały nas jako symbol tego innego życia. Guma do żucia Kalev, ryskie cukierki, balsam i na pewno główny symbol - Ryskie Piwo, sycące i ekskluzywne jak życie tam”. Etykieta też utrzymana w sowieckim stylu.

Skład:woda, wyselekcjonowany słód jęczmienny, chmiel aromatyczny.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 12%.

Barwa złocista, z tych ciemniejszych.

Piana bladokremowa, średnioobfita i bardzo gęsta. Opada w oczach do porwanej warstewki i w chwilę potem do pierścienia. Minimalnie oblepia szkło.

Nasycenie dość spore.

Zapach lekko słodowy z dość intensywnym masełkiem.

Smak nieco wodnisty. Początek kwaskowy z wyraźnym słodowym. Pojawia się też niestety masełko. Goryczka w stanie szczątkowym, wyczuwalna przez moment. Finisz intensywnie kwaskowy. Piwo średnie wielce, ledwie wypijalne.

Słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
19/03/2014

encyklopedia/piwa/trehsosenskoje_rizskoje_piwo.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/11 23:11 (edycja zewnętrzna)