Tenczynek BRJ - Milk Stout

Browary Regionalne Jakubiak, Browar Tenczynek.

Piwo typu stout, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne - pilzneński, Caraaroma; słód pszeniczny; chmiele - Magnum, Sybilla, Vic Secret; laktoza; drożdże Safale US-04.

Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 14,0% wag.

Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.

Piana jasnobeżowa, cieniutka. Pół centymetra przy ostrym nalewaniu. Zredukowała się do pierścienia, ale bardzo ładnie oblepiła szkło cieniutką warstewką.

Nasycenia w zasadzie brak.

Zapach niespecjalnie intensywny. Karmel, toffi i czekolada. Pojawia się też jakieś ziółko i szczątkowa palonka. Pod koniec wyczuwa się też laktozę. Niestety wszytko to bardzo nikłe.

Smak trochę wodnisty. Kawowy kwasek, odrobina palonki, karmelu i owoców. Pojawia się też nieco czekolady. Goryczka trawiasto - ziołowa, przełamana kwaskiem i co dziwne na finiszu przechodzi w słodycz z wyczuwalną laktozą. Można wypić, choć specjalnie dobre nie jest. Brak w nim harmonii, jak mi się zdaje.

6 punktów.

Opinia: Sten
28/10/2015

encyklopedia/piwa/tenczynek_brj_milk_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)