Browary Regionalne Jakubiak, Browar Tenczynek.
Piwo typu stout, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne - pilzneński, Caraaroma; słód pszeniczny; chmiele - Magnum, Sybilla, Vic Secret; laktoza; drożdże Safale US-04.
Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 14,0% wag.
Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.
Piana jasnobeżowa, cieniutka. Pół centymetra przy ostrym nalewaniu. Zredukowała się do pierścienia, ale bardzo ładnie oblepiła szkło cieniutką warstewką.
Nasycenia w zasadzie brak.
Zapach niespecjalnie intensywny. Karmel, toffi i czekolada. Pojawia się też jakieś ziółko i szczątkowa palonka. Pod koniec wyczuwa się też laktozę. Niestety wszytko to bardzo nikłe.
Smak trochę wodnisty. Kawowy kwasek, odrobina palonki, karmelu i owoców. Pojawia się też nieco czekolady. Goryczka trawiasto - ziołowa, przełamana kwaskiem i co dziwne na finiszu przechodzi w słodycz z wyczuwalną laktozą. Można wypić, choć specjalnie dobre nie jest. Brak w nim harmonii, jak mi się zdaje.
6 punktów.
Opinia: Sten
28/10/2015