Manufaktura Piwa, Wódki i Wina S.A. Browar Tenczynek.
Piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, wiedeński, melanoidynowy (Mela Beach), karmelowy jasny (Crystal Maple), barwiący (Black Malt); chmiele: Magnum, Marynka, Lubelski; drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,8% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 23.12.2018.
Barwa brunatna z rubinowymi refleksami, klarowna.
Piana ciemnokremowa, dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się do nierównej warstewki zwieńczonej malutkim grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie niewielkie. Cały gaz uszedł przy otwieraniu kapsla, wypychając dobrą setkę z flaszki.
Zapach suszonych owoców, pumpernikla i miodu. W tle karmel, jakby nieco przypalony.
Smak słodkawy z wyraźnym karmelem i suszonymi owocami. Spora baza słodowa z wyrazistym razowym chlebem. Przypalony karmel i małe co nieco owocowego kwasku. Goryczka na średnim poziomie. Poprawny koziołek i zwyczajnie dobry.
6,5 punktu. Odjąłem pół punktu za wylewkę przy otwieraniu. Jakby ktoś się skusił, to polecam otwieranie nad zlewem…
Opinia: Sten
30/11/2018