Tatra

Browar z Serbii1).

w 1,5 litrowej butelce plastikowej. Może by nie było w tym nic nadzwyczajnego - wszak to moja codzienna marka, ale producent jest nieco zadziwiający. Niedawno pisałem o „Warce” ze Słowacji, a tu jeszcze większy szok. Owo piwo wyprodukowano w Serbii.

W smaku różni się nieco od oryginału, który podobno produkowany jest w Leżajsku, ale to może Niziołek zweryfikuje, bo się obraca w żywieckim światku.

Opinia: Sten
08/07/2009













Grupa Żywiec S.A.

Piwo jasne

Alkohol: 6,0 % obj.

Zawiera słód jęczmienny i jęczmień. Pasteryzowane.

„Oryginalna receptura i wysokiej jakości składniki połączone z krystalicznie czystą wodą gwarantują niezmienny głęboki smak piwa Tatra.”

Na kontrze również mieści się info/ostrzeżenie: „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”.

Piana: 2,5 - 3 cm. Biała. Nie gęsta. Redukuje się do pół cm. Tworzą się wysepki o dosyć zbitej konsystencji (nasycenie). Utrzymała się dość długo ta kołderka. Pod koniec się porwała i troszkę oblepiła ścianki kufla.

Dosyć przyjemny zapach: połączenie słodu z chmielem. Wyczuwalne nutki alkoholowe.

Klarowne w kolorze złocistym.

Nasycenie umiarkowanie wysokie.

Smak: na pierwszym planie chmielowa goryczka, w oddali słód z jakimś takim mało intensywnym ziołowo-kwiatowym aromacikiem. W chwilę potem daje o sobie znać alkohol (rozgrzewa przełyk). Następnie pojawiają się owoce (połączenie jabłka i śliwki).
O jeden procent mniejszy woltaż niż ma Tatra Mocne i chociaż to w sumie nie tak wielka różnica, to pije się je zdecydowanie przyjemniej. Mniej nachalny alkohol.
Pojawia się słaby posmak chlebowy, z trudem przebijający się przez goryczkę. Zakończenie goryczkowe.

Ogólne wrażenie nie jest najgorsze po degustacji.
To piwo wg mnie powinno mieć odrobinę niższy woltaż (5,4%) oraz alkohol mógłby być mniej wyczuwalny (smak).
Miało być 5pkt., ale na zachętę ;-) będzie

5,5 punktu.

Opinia: moondriver
08/06/2014



Kod kreskowy: 59015598300092).

Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, drobna, dość obfita. Niezbyt trwała. Opada nierównomiernie do cienkiego kożuszka, a później nikłej opaski; pozostają też jej skromne ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do dużego. Zapach taki typowy dla piw koncernowych. Czuć słód, słabiej chmiel, a w tle alkohol. W smaku piwo takie trochę dziwne. Lekkie, nawet wodniste, z drugiej strony kwaskowate i mocno alkoholowe. Czuć oczywiście słód. Goryczka nawet wyraźna, ale nie ma szans pokonać tego alkoholowo - kwaskowego posmaku.

To piwo wyjątkowo mi nie podeszło. Koncerniak i to z tych gorszych.

4 punkty to max.

Jak to piwo postoi w kuflu około 20 minut to staje się trudno wypijalne - woda z kwaskiem i dolanym na rympał alkoholem. Obniżam notę do 3 punktów.

Opinia: j24
05/11/2014



Tak się zdziwiłem, że do tej pory nie opisałem tego piwa.

No niby serbską wersję i owszem, ale rodzimej czemuś nie…

Skład i parametry jak w opisie moondriver.

Warka do: 15.04.2018. Uwarzone w Leżajsku.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do centymetrowego kożuszka. Obfitą koronką oblepiła szkło.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach mało intensywny. Odrobina słodu i chmielu.

Smak wodnisty. Trochę słodu i odsłodowej słodyczy. Niewielki kwasek i tępa, ziemista goryczka zalegająca na podniebieniu. Po złapaniu temperatury daje o sobie znać alkohol i jabłuszko. Jakoś tam wlazło.

4,5 punktu. Ta połówka to za pianę.

Opinia: Sten
17/11/2017

1)
Piwo to produkuje dla Grupy Żywiec browar Efes Zaječar Pivara, Železnička 2, 19000 Zaječar, Serbia. Browar należy do grupy United Serbian Breweries.
2)
GRUPA ŻYWIEC S.A., ul. Browarna 88, 34-300 Żywiec, Polska
encyklopedia/piwa/tatra.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)